Hrana in Kuharija

V gomolju te rastline je pravo bogastvo

Kuhan, pečen ali dušen, ima nizko kalorično vrednost, se kuha hitreje in je slajši od krompirja

Topinambur (Helianthus tuberosus L.), znan tudi kot divji krompir, gomoljna sončnica, artičoka, morski krompir in morska pesa, se uvršča visoko na seznam zdravih živil. Prepoznamo ga po velikih rumenih cvetovih in visokem steblu, ki lahko zraste do tri metre.

Topinambur je sorodnik sončnice. Je trajna rastlina, ki ima pod zemljo podolgovate bradavičaste gomolje. Iz gomolja požene spomladi več zeljastih stebel, ki v odvisnosti od sorte in rastišča zrastejo od 1,5 do 3 m visoko in postopoma olesenijo. Gomolj je zdrav in okusen. Lahko ga kuhate, pečete ali jeste surovega.

Foto: CASARSAGURU GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Objavi Komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*