Hrana in Kuharija

Kaj je pica vemo in kaj je pinsa?

Kaj je pinsa? Pinsa izhaja iz latinskega glagola pinsere, kar pomeni zmleti, mečkati, stiskati, drobiti, teptati, tolči. Izvor pinse sega v čas starih Rimljanov, od pizze pa se razlikuje tako v pripravi testa, kot v količini (bogatih) in kakovostnih dodatkov.

Testo za pinso pripravljajo iz različnih vrst moke, vsebuje več vode in manj soli, zori pa pod posebnimi pogoji vsaj 48 ur. Tako testo je manj kalorično, lažje prebavljivo, lahko, hrustljavo in bolj zdravo. Testo služi kot podlaga za različne izvrstne dodatke. Italijani so nori nanjo, tudi pri nas je vse bolj popularna čeprav še manj poznana, a jo je treba nujno spoznati. Pinsa je hm, če ne celo malo boljša od pice, preverite sami. Odlična pinserija je na Trubarjevi v prestolnici.

Foto: Pinsa Rustika

Objavi Komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*