Življenje in Potovanje

Ste že slišali za Jareninski dvor na Štajerskem, ideja za izlet

Jareninski dvor (Jahringhof) leži v naselju Polički Vrh v občini Pesnica.  Dvor, omenjen že leta 1074, je bil sedež posesti admontskega samostana v Podravinju. V 17. stoletju je bil spremenjen v baročni dvorec s tlorisom v T, s strmo streho s strešnim stolpičem kapele. Gospodarsko poslopje je v obliki črke L. V območju parka je več poslopij in kostanjev drevored.

K Jareninskemu dvoru je prislonjena kapela za baročnim, še s skodlami kritim stešnim zvoničkom. Nad vhodom v dvorec je vzidan ščitec z admontskim grbom in inicialkami P. N. K. Vhod v kapelino pritličje je kamnit, profiliran, baročen, zavarovan s kovanimi vratnicami. Na zahodni strani kapele so sledovi izpranih fresk v baročnih okvirih.

Dostopne so nekdanja kapela in gosposke sobe. V več sobah je štukirana tračna ornamentika, sredi katere je v veliki dvorani štukiran admontski grb. V dvorcu leži mali bronasti zvon iz leta 1828.

V grajski kleti Jareninskega dvora so Benediktinci pridelovali vina že od leta 1139. Vinska klet je hkrati najstarejši del gradu, saj je nadzemni del grajskega kompleksa bil v zgodovini večkrat dograjen in prenovljen. Tudi zdaj boste na posestvu našli vinsko klet in restavracijo. V vinski kleti Dveri-​Pax namreč nadaljujejo z več kot 800 – letno benediktinsko tradicijo vinarstva na območju severovzhodne Slovenije. Ideja za čudovit izlet.

Foto: Gradovi Slovenije

Objavi Komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*