Lepota in Dobro Počutje

Vročina, kaj pravzaprav pomeni rdeči alarm in kaj moramo storiti

Kaj natančno je, ko se oglasi rdeči alarm in kakšen je indeks toplote? Najbolj ranljive skupine so otroci, starejši, kronično bolni in ljudje, ki delajo na prostem. Zelo težko prenašajo vročinske valove in z nekaterimi in običajnimi vsakodnevnimi aktivnostmi lahko ogrozijo zdravje.

Zakaj je pravzaprav nevarno? Nevarnost za zdravje, pojasnjujejo meteorologi, je celodnevna toplota, ki jo povzroča visok odstotek vlage v zraku in tako imenovana tropska noč, ko temperatura ne pade pod 25 ° C. Najvišja stopnja opozorila je rdeče opozorilo, kar pomeni, da je temperatura presegla minimalno nočno in maksimalno dnevno opozorilo, kar pomeni povečano tveganje za smrt.

Slediti bi morali navodilom, kako ohladiti telo in prostore v katerih bivamo, se izogibati vročini, piti dovolj tekočine, redno jemati zdravila, ki naj bodo na hladnem. Splošni nasvet za vse pomeni, da se izogibamo soncu od 10. do 17. ure, kar še posebej velja za otroke, nosečnice, starejše in srčne bolnike ter bolnike s sladkorno boleznijo. Hladiti se je treba s prhanjem ali kopanjem v mlačni vodi. Druga možnost je zavijanje v hladne mokre brisače, hlajenje z mokro gobico, kopeli za noge.

Nosite lahka, široka in svetla oblačila iz naravnih materialov. Če greste ven, si nadenite pokrivalo ali kapico s širokim robom in sončna očala. Uporabljajte lahko posteljnino, rjuhe, po možnosti spite brez blazin, da se izognete kopičenju toplote. Redno pijte vodo in se izogibajte alkoholu in pijačam s preveč kofeina in sladkorja. Pogosteje jejte majhne obroke. Izogibajte se hrani, bogati z beljakovinami.

Foto: Halfpoint Getty/Images/IstockPhoto

Foto: Alvin Balemesa

Objavi Komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*