Življenje in Potovanje

Prekomerna teža in alkohol, kaj pravijo študije

Študija, opravljena na Univerzi v Sydneyju, je pokazala, da imajo ljudje s prekomerno telesno težo in debeli ljudje, ki pijejo alkohol, večje tveganje za razvoj bolezni jeter in smrt zaradi bolezni. Raziskovalci so analizirali podatke skoraj pol milijona ljudi (starih od 40 do 69 let) in ugotovili, da debelost znatno poveča škodljive učinke alkohola na bolezni jeter in smrtnost zaradi bolezni.

Prekomerno težki in debeli ljudje, ki uživajo alkohol, imajo bistveno večje tveganje za razvoj bolezni jeter v primerjavi s tistimi, ki so zdravi in ​​uživajo približno enako količino alkohola.

Tisti, ki so priporočeno popili količino alkohola, a so imeli prekomerno telesno težo, so imeli za več kot 50 odstotkov večje tveganje za razvoj bolezni jeter. Raziskovalci pravijo, da je ena izmed prvih in največjih študij, ki preučuje povezavo med debelostjo in uživanjem alkohola ter njihovim vplivom na bolezni jeter. Ljudje s prekomerno telesno težo bi morali biti bolj pozorni, saj so dodatno izpostavljeni ob uživanju alkohola.

Foto: Schutterstock

Foto: Ranise Daluz

Objavi Komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*