Hrana in Kuharija

Peneče vino ali penina, tako elegantna za začetek ali konec

Peneče vino ali penina je lahko aperitiv ali zaključek ob dobrem siru ali sladici. Odvisno je kakšno penino boste izbrali. Lahko je prva faza praznovanja, lahko je le pika na i lepega dneva ali večera.

Vina z mehurčki imajo glede na poreklo različna imena: v Sloveniji jih imenujemo penine, Nemci sekt, Španci cava, Italiani spumante, Avstralci sparkling wines, Francozi svoje cremant.

In kako bomo vedeli kam katero sodi, predvsem po stopnji sladkorja. Brut nature je suha penina brez ostanka sladkorja, Extra Brut je zelo suha z zelo malo ostanka sladkorja, Brut je zelo suha z malo več sladkorja, pa  Extra Dry s še malo več in tako se stopnjuje, suha, Sec polsuha, Demi Sec polsladka in in Doux sladka, kar pomeni več kot 50 g ostanka sladkorja na liter.

Fina, hladna in prilagojena hrano oziroma dogodku, kaj lepšega.

Foto: Kateryna F

Foto: Bulles dEemotion

Objavi Komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*