Hrana in Kuharija

Na Primorskem se odpirajo Osmice, ideja za doživetje

Kaj pa je Osmica? Pisni viri pravijo, da pravica točenja vina izvira še iz starih časov nemškega cesarja Karla Velikega. Ohranila se je še kasneje v času vladavine cesarice Marije Terezije in avstrijskega cesarja Jožefa II. Leta 1784 je bil izdan nekakšen dekret, ki je vinogradnikom dovoljeval osem dni za točenje vina.

Kmet oziroma vinogradnik je lahko prodajal vino iz preteklega leta v tako imenovanem vinotoču pod vejo. Ta vinotoč kjer je kmet prodajal svoje vino brez davka osem dni v letu, je dobil ime Osmica. Običaj je bil tudi, da so kje je Osmica pokazali tako, da so na vhodna vrata obesili bršljan. Privoščite si izlet, popotovanje s Krasa, čez Dornberk na Goriško.

Kaj poleg domačega vina še lahko dobite na Osmici:
– druge doma pridelane alkoholne in brezalkoholne pijače
– narezke iz doma narejenih izdelkov in domač kruh
– lokalne značilne jedi npr. enolončnice
– za kraj značilne sladico
– najbolj značilne jedi za kraj, na Krasu npr. domače klobase s prikuho
– vloženo doma pridelano zelenjavo

Osmica ima še eno zanimivost, včasih je bilo v navadi, da je posamezna hiša dobila posebno družinsko ime. No, vzdevke pa so od prirediteljev včasih dobili tudi redni gostje.

Gostoljubje in domačnost, hitro se lahko zgodi kozarček več, tako, da si vzemite vikend izlet in prenočite v bližini Osmice. Residence Muzica na Krasu vam poleg dobre muzike nudi tudi prevoz od osmice do postelje.

Foto: TIC NG

Foto: Dornberk

Foto: FB

Objavi Komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*