Kuskus ali najmanjša testenina na svetu, kot mu radi pravijo, nastane z mletjem in oblikovanjem zdroba, vrste trde pšenice pomešane z vodo. Čeprav je videti kot nekakšno žito, je pravzaprav testenina, ki vsebuje gluten.

Kuskus deluje kot močan zdravstveni eliksir, ker vsebuje impresiven delež mineralov in vitaminov, vključno s selenom, tiaminom, niacinom, folno kislino in manganom, zato je koristen za zdravje, od zmanjšanja tveganja za raka in preprečevanja virusnih in bakterijskih okužb do lažjega hujšanje, hitrejšega celjenja ran in izgradnje mišic.

Kuskus poleg tega, da je bogat vir vitaminov skupine B in selena, vsebuje še železo, baker, magnezij, kalcij, cink in fosfor ter je izjemno bogat z beljakovinami. V kuhinji se običajno uporablja na enak način kot riž ali testenine ali v kombinaciji z mesom, zelenjavo, omakami, ragujem in podobno. Lahko pa ga dodajamo tudi solatam, enolončnicam in različnim drugim jedem. Dober tek.

Foto: Schutterstock

Foto: Karolina Kolodziejczak