S 100 grami fižola na dan so zadovoljene vse dnevne potrebe telesa po vlakninah. Za uživanje se uporablja svež ali posušen fižol, mlade liste pa lahko uživamo tudi kot solato.

Polna je vitaminov in mineralov. Še posebej bogat je z vitaminom K (pomemben je za razporeditev kalcija v telesu), z vitamini B in vitaminom A ter minerali, fosforjem, z železom in kalijem.

Še slastna ideja, fižol z artičokami: popražite česen, dodajte peteršilj, nato pa dodajte oprane in naoljene artičoke, polnjene z mešanico drobtin, soli, popra, sesekljanega pršuta in parmezana. Prej liste in steblo nekoliko obrežite, da hitreje postanejo mehkejši in se bolje držijo dna lonca. Okrog artičok razporedite grah in fižol. Vodo nalijte do zgornjega roba artičoke. Kuhajte, dokler ni vse mehko. Po želji začinite s soljo in poprom.

Foto: Schutterstock

Foto: ByNasja