Hrana in Kuharija

Kaj je vzrok nenadne močne želje po čokoladi

Nenadoma vas zagrabi močna želja po določeni vrsti hrane? Morda vam telo skuša nekaj povedati: to morate vedeti, preden si po svoje razlagate njegovo sporočilo. Najpogosteje, sploh pri ženskah, se pojavi želja po čokoladi, preprostih sladkorjih, tortah.

Želja po uživanju čokolade in drugih živil, ki vsebujejo preproste sladkorje, je ena najbolj razširjenih prehranskih želja med ljudmi. Temelji te nenasitne želje bi lahko bilo dejansko pomanjkanje serotonina, nevrotransmiterja, ki sodeluje pri uravnavanju razpoloženja in občutkov sitosti.

Pomanjkanje tega hormona je zelo razširjeno, tako kot želja po čokoladi, v sodobni družbi pa to željo spodbuja divji tempo življenja in nenehna izpostavljenost stresu.

Alternativni način za odpravo te začasne pomanjkljivosti bi lahko iskali pri telesni aktivnosti, ki posredno vodi do zvišanja ravni serotonina v telesu ali pri uživanju nekaterih živil, bogatih s triptofanom (predhodnik serotonina), kot so polnozrnata žita, stročnice, banane in oljna semena.

Foto: Michele Blackwell

Foto: Tamas Pap

Objavi Komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*