Življenje in Potovanje

Chloe Zhao v supergah po Oskarja

Samozavestna kitajska režiserka Chloe Zhao nikakor ne sodi v hollywoodski stereotip. Je tujka, ni klasična lepotica in se le redko nasmehne, vendar ji to ni preprečilo, da bi pometla s konkurenco na 93. podelitvi ameriške filmske akademije v gledališču Dolby v Los Angelesu.

Njen tretji celovečerni film v karieri “Nomadland” je briljiral v najpomembnejših kategorijah za najboljši film, režiserko in igralko. Skromna 39-letnica, ki je na prireditev prišla z možem Joshuo Ridchardsom, v preprosti obleki, zapeta do grla, skoraj brez ličil in v supergah, je prva kitajka, ki ji je to uspelo.

Poleg tega je druga ženska, ki je prejela oskarja za najboljšo režijo, po Kathryn Bigelow leta 2010 za film “Narednik James”.

Chloe je odraščala v Pekingu kot edini otrok dobro situiranega menedžerja in igralke Song Dan Dan. Kot najstnica je bila znana kot upornica, ki je vedela česa noče, ni želela živeti v državi, kjer individualizem in osebna svoboda v resnici nista bila cenjena pa tudi vedela ni kaj si sploh želi od življenja. Oče jo je vpisal v zasebni internat v Londonu, da bi jo pomiril, vendar tam ni ostala dolgo. Sčasoma se je naselila v Los Angelesu, kjer si je od nekdaj želela živeti, danes je jasno, da je bila to prava pot.

Foto:  Ap/Mega/The Mega Agency/Profimedia

Foto: UsaToday network/DdpUsa/Profimedia

Foto: Matt Petit/Picturelux/Profimedia

Objavi Komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*