Sol tvori približno 60 odstotkov klorida in 40 odstotkov natrija. Skoraj vsa nepredelana živila, zelenjava, sadje, oreščki, meso, polnozrnata žita in mlečna hrana vsebujejo malo natrija. In to je za nas povsem dovolj, ker naše telo potrebuje le majhno količino ali približno 1500 miligramov na dan. Sol pomaga sprostiti in zategniti mišice, pomaga živčnim impulzom in uravnoteži minerale in vodo, ki jo jemljemo.

Toda vsak od nas zaužije vsaj dvakrat toliko soli, kot jo potrebuje naše telo, največkrat ne da bi sploh vedeli. Preveč soli lahko vpliva na zdravje. Morda sploh ne veste, kje vse je sol? In kako lahko veste kdaj je je preveč?

Napihnjenost, visok krvni tlak, otekanje, žeja, pridobivanje kilogramov, pogosto uriniranje, nespečnost, slabost, bolečine v želodcu so le nekateri znaki, da uživate preveč soli.

Bodite pozorni in vnašajte manj soli v svoje telo, bolje se boste počutili.

Foto: Schutterstock

Foto: Christoper Williams