Lepota in Dobro Počutje

Kako si lahko naravno olajšate glavobol in migreno

Bolečina v predelu glave povzroča izjemno nelagodje, vendar niso vsi glavoboli enaki in niso vsi obravnavani enako. Dve najpogostejši vrsti sta tenzijski glavobol in migrena. Ali veste, kako jih ločiti in kako zmanjšati njihovo pogostost?

Bolečino, ki jo povzroča tenzijski glavobol, prepoznamo po tem, da se pojavlja predvsem na obeh straneh glave, najbližji opis pa bi bil občutek “zategovanja obroča okoli glave”. Najpogosteje se začne v zatilju in vratu, od koder se širi naprej. Bolečina običajno ni močna, je večinoma blaga do zmerna, traja od 30 minut do nekaj ur in povzroča nelagodje in otežuje koncentracijo. Najpogostejši vzroki takšnih glavobolov so stres, duševna izčrpanost, obremenjenost oči zaradi računalnika in lakota.

Bolečino, ki jo povzroča migrena, prepoznamo po zmernih do močnih bolečinah, ki pulsirajo. Bolečina se najpogosteje pojavi na eni strani glave, veliko redkeje a vendar pri nekaterih ljudeh lahko prizadene obe strani glave. V večini primerov se začne zjutraj z bolečino okrog oči in v predelu senc, nato se širi in stopnjuje. Migrena prinaša tudi povečano občutljivost na svetlobo, zvoke in vonje ter pogosto slabost. Vzrok je stres, pri ženskah hormonsko ravnovesje, nedavne raziskave pa kažejo, da so sprožilci migrene lahko tudi fermentirani siri, čokolada, rdeče vino in tudi vremenske spremembe.

Če gre za pogoste in intenzivne glavobole ali migrene, obiščite zdravnika, lahko si pa pomagate in kot podporo za lajšanje bolečin uporabljate aromaterapijo. Eterično olje poprove mete je odlično v premagovanju glavobolov in migren. V izparilnik lahko nakapljate do 10 kapljic 100% naravnega eteričnega olja poprove mete in ga imate v prostoru kjer se zadržujete. To bi olajšalo zmeren tenzijski glavobol.

Če je glavobol hud ali imate migreno pa naredite še mešanico za nanos na kožo. V 20 ml naravnega rastlinskega olja npr. mandljevega, olivnega nakapljajte do največ 20 kapljic eteričnega olja poprove mete. To mešanico pri glavobolu vmasirajte na notranjo stran zapestja in v senca, pri migreni pa dodatno še na področje tilnika.

Foto: Solstice

Foto: Schutterstock

Foto: iStock

Objavi Komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*