Življenje in Potovanje

Vsaka zveza, zakon ima tri faze, v kateri ste pa vi?

Tesni odnosi v njihovi najgloblji naravi so nagnjeni k spremembam, občutki v njih pa lahko segajo od najbolj vzvišenega užitka do dolgočasja. Spremembe se pogosto zgodijo, še preden se jih zavemo. Ko gre za zakone in zveze, je prvo leto tisto, v katerem zaradi intenzivnosti čustev idealiziramo vse medtem, ko se v drugem obdobju pari soočajo z izzivom, kako najti ravnovesje med medsebojnim odkrivanjem in zasebnostjo. Tretjega zaznamuje vprašanje: kako najti čas za vse obveznosti? Ker to obdobje običajno vključuje starševstvo, ki od partnerja zahteva veliko časa in truda, opustitev prejšnjih navad in ponovno opredelitev seznama prioritet.

A odnos med partnerjema ne spremeni samo otrok. Vsakodnevne obveznosti, zlasti služba, ki danes človeku ne pusti veliko časa, so pogosto na preizkušnji. Nekateri partnerji preprosto ne morejo sprejeti dejstva, da morajo v “novem razmerju moči” pozornost ljubljene deliti z drugimi, pa naj gre za poslovne partnerje, otroka, prijatelje . Tudi, ko občutek zaljubljenosti popusti in pušča prostor za ljubezen, ki je nismo hoteli priznati ali jo je zaslepila zaljubljenost, ki je nismo videli.

V uspešnih partnerskih odnosih vsaki fazi sledi faza prilagoditve. Po fazi zaljubljenosti se zgradi zrelo partnerstvo, v katerem partnerja sprejmemo brez lažne krone, kakršen je je ali vstopi v novo fazo: majhni prepiri, nato veliki prepiri in če nismo uspeli uskladiti razlik, lahko pride kriza.

Mnogi pričakujejo, da bo prva faza trajala večno, če pa želimo zgraditi odnos z osebo, moramo sprejeti dejstvo, da ta prva faza ne daje realne slike, da oseba, ki jo idealiziramo, ni brez napak, tako kot nismo mi sami. V dobrih partnerskih odnosih nikoli ne pride do faze velikih prepirov, ker partnerja ne dopustita, da bi čas, ko sta bila v prepiru, trajal predolgo, ampak rešita težave.

Foto: Kelly Sikkema

Foto: Pettine

Foto: Hian Oliveira

Objavi Komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*