Pripravite eno izmed najljubših jedi na vsem svetu, hitra hrana za vikend, občasno lahko. Imamo recept za domač hot dog.

Domača različica hot doga je daleč najbolj okusna. Mehko sveže pecivo, klobase in nadevi po vaši izbiri.

Sestavine za štručke:

125 ml toplega mleka (37 – 40 ° C)
125 ml tople vode (37 – 40 ° C)
10 g suhega kvasa ali 30 g svežega
500 g navadne moke tipa 550
7 g soli
25 g sladkorja
1 jajce velikosti L
35 g masla sobne temperature
1 jajce + 1 žlica vode za premaz

Seveda potrebujete tudi:

10 hrenovk ali klobas po vašem okusu, predlagamo domače malo pikantne rdeče klobasice (lahko jih skuhate ali spečete na žaru)
solata, zelenjava po izbiri, kuhano zelje
kumarice, kapre, pesto
majoneza, gorčica, hren, paradižnikova omaka, domača tatarska omaka

Priprava:

Segrejte mleko in vodo, da ostaneta topla (mlačna). Nalijte v skledo in dodajte suh ali mlet svež kvas, sladkor in malo moke (dovolj sta dve žlici). Premešajte, pokrijte in pustite 10 minut pri sobni temperaturi.
Preostalo moko in sol damo v posodo z električnim mešalnikom ali navadno skledo. Dodamo kvas in z nastavkom za testo (trnek) začnemo gnesti s srednjo hitrostjo. Dodajte stepeno jajce in mešajte, dokler se vse ne zmeša. Zdaj dodajte maslo in mesite, dokler ne dobite svetlečega in mehkega testa, približno 5-7 minut.
Testo prenesite na delovno površino in ga še nekaj minut gnetite z rokami.
Testo oblikujte v kroglico, nato pa ga prenesite v naoljeno ponev in pokrijte s prozorno folijo.
Pustite na toplem, dokler se ne podvoji, približno 1 do 1,5 ure.
Ko se testo podvoji, ga prestavite na pomokano delovno površino, na kratko premešajte in razdelite na 10 enakih kosov.
Vsak kos oblikujte v kroglico, nato pokrijte s čisto kuhinjsko krpo in pustite približno 10 minut.
Pripravite pekač, obložen s papirjem za peko. Vsako kroglico testa z rokami raztegnite v obliko hrenovke, velikosti 5 x 14 cm. Prste lahko malo navlažite z vodo, da testo lažje oblikujete.
Pecivo razporedite po pripravljenem pekaču, tako da med njimi naredite manjšo razdaljo, približno 2 cm. Pecivo se bo pri peki združilo in to je prav.
Pecivo rahlo pokrijemo s prozorno folijo, da gladko raste. Pustite jih na toplem približno 45 minut.
Pecivo premažemo s stepenim jajcem, pomešanim z žlico vode.
Na dno pečice položite prazen pekač in pečico segrejte na 190 stopinj. Medtem, ko se peč s prazno posodo segreva, segrejte vodo do vrenja (dovolj je približno 1 liter vode). Pekač s s pecivom položite na rešetko, nato segreto vodo nalijte v prazno blazinico na dnu (pazite, ker je vroča) in zaprite pečico. Tako boste dosegli učinek pare, zaradi česar bo imelo vaše pecivo čudovito skorjico in mehkejšo notranjost. Pecivo s hrenovkami pečemo 20-25 minut ali dokler ne postane zlato rjave barve. Pečeno pecivo pustite dokler se ne ohladi.

Skuhajte ali specite hrenovke ali klobase. Ohlajeno pecivo vzdolžno prerežite pri vrhu ali ob strani, vstavite hrenovko ali klobaso, dodatke in omake po želji.

Foto: BakeMeByNIna

Foto: Victoria Shes

Foto: Rachel Clark

Foto: Ball Park Brand