Hrana in Kuharija

Babičin recept za orehovo potico

Klasika je klasika in hkrati nostalgija ter spomin na najboljšo domačo potico. Tako so pekle naše babice.

Za testo potrebujete:

250 g gladke moke

10 g svežega kvasa

2 rumenjaka

50 g sladkorja

40 g masla

100 ml mleka

naribano skorjo ½ limona

sol

Za nadev:

200 g mletih orehov

70 g sladkorja

100 ml mleka

1 čajno žličko mletega cimeta (neobvezno)

1 žlico ruma

Pripravite testo.

Z mešalnikom stepite rumenjake, sladkor, maslo in limonino lupinico.

Segrejte par žlic mleka in dodajte drobljen svež kvas. Zmešajte moko in malo soli, nato v rumenjakovo zmes med nenehnim mešanjem izmenično dodajajte moko in preostalo mleko. Na koncu dodajte še kvas v mleku.

Testo pregnetite z rokami in ga nato pustite na toplem, prekrito s čisto kuhinjsko krpo, da vzhaja približno eno uro.

Medtem pripravite nadev.

Suhe sestavine zmešajte in jih med stalnim mešanjem prelijte z vrelim mlekom (in rumom, če želite). Pustite, da se ohladi.

Ko testo vzhaja, delovno površino pomokajte, z valjarjem na tanko razvaljajte testo (pazite, da ne bo daljše od posode v kateri se bo potica pekla).

Nato testo namažite z nadevom (približno centimeter testa pustite brez nadeva na vsakem robu) in ga zavijte.

Zavito potico previdno prestavite v namaščen pekač in pustite, da še nekaj časa vzhaja. V tem času pečico segrejte na 180 °, dajte pekač v pečico in pecite približno 45 minut.

Ta orehova potica vam bo polepšala praznike.

Foto: Profimedia

Foto: Sweet ‘n’ Salty by Matea

Foto: MŠL

Foto:Thinkstock

Foto: Ja Kubislav

Objavi Komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*