Kaj so osebne meje in kako se postaviti zase? Večno vprašanje. Sploh, ker se kot odrasli ob tem v glavnem sprašujemo tudi o tem, če nam bo to kdo zameril.

Težava pravzaprav ni v postavljanju meja, temveč v njihovem ohranjanju. Včasih se zdi, da imajo majhni otroci bolj jasno opredeljene osebne meje kot mnogi odrasli. Kaj nam to pove? Da mej s starostjo ne gradimo, dobimo jih v bistvu z rojstvom kot posamezniki, a se z vzgojo in odraščanjem naše meje premikajo.

Nekoč se je začela zveza med prijateljicama.

Prijateljica A je bila zelo negotova vase. Bila je zelo vesela, ko je končno našla osebo, s katero bi lahko preživela čas. Prijateljica B je verjela vase, A pa jo je “kliknila prva”.

Čez nekaj časa je B prosila A, naj ji naredi uslugo. In ta je takoj z veseljem in odprtih rok sprejela prošnjo, “seveda bo pomagala prijateljici”. Po nekaj dneh se zgodba ponovila. Ko je B tretjič prosila za uslugo, se je A zelo mudilo, imela je nor, natrpan dan v službi in zdelo se je skoraj nemogoče, a vseeno je pritrdila, da bo to naredila, kljub temu, da je šlo potem vse narobe.

Zakaj premikamo osebne meje?

Oseba A ni rekla “hej, zelo rada bi ti pomagala ampak danes pa res ne morem” ampak je prestopila svoje meje in se strinjala. Strinjala se je zaradi enega od naslednjih razlogov:

  • boji se, da bo izgubila prijateljico
  • noče, da se njen prijateljica jezi nanjo
  • želi si, da bi drugi videli, da je dobra prijateljica
  • počutila bi se krivo, če bi zavrnila pomoč

Ali je narobe zavrniti prošnjo?

Glede na primer, je narobe tisto, kar se njej zdi narobe. Torej, njen problem ni prijateljica ampak njena definicija “dobre prijateljice”. Z ozko definicijo prijateljstva “v vsem si pomagava” in z lastno negotovostjo “moram se dokazati” je sama sebi ustvarila velika pričakovanja in tako poteptala svoje meje.

Kako bi se počutila, če bi naredila nekaj, kar ne ustreza njeni definiciji “prav”? Verjetno krivo. Razlog za to je (nezavedno) ohranjanje svoje podobe samega sebe kot dobre prijateljice.

Kaj, če bi se po zavrnitvi prošnje počutila mirno? Verjetno bi mislila, da bi to pokazalo, da ji ni mar za prijateljico. Pravzaprav jo vseeno lahko skrbi zanjo, ne da bi zahtevo sprejela. To pomeni ohranjanje zdrave meje.

Epilog. Vse človeške težave so težave v odnosih. Odnos s samim seboj je del vsakega drugega odnosa. Če niste zadovoljni z odnosom drugih do vas, najprej spremenite odnos do sebe. Ohranite zdrave meje.

Foto: Long Truong

Foto: Clarise Meyer

Foto: Kelsey Chance

Foto: Unsplash