Lepota in Dobro Počutje

Krvavitev po spolnem odnosu, poglejte kaj so možni vzroki

Postkoitalna krvavitev je krvavitev, ki se pojavi pri ženskah takoj po spolnem odnosu. Gre za razmeroma pogost problem, ki ni povezan z menstrualnim ciklusom. Mnoge ženske, ki doživijo postkoitalno krvavitev, postanejo zaskrbljene in panične, čeprav se dejansko ocenjuje, da to doživi kar 10 odstotkov žensk, pri polovici pa krvavitev mine spontano, ker ni patološkega vzroka.

Vsekakor je prav, če se vam to zgodi, da se o tem pogovorite z ginekologom. Postkoitalne krvavitve lahko povzročijo različne situacije.

Rane ali okužbe

Vzroki so lahko zelo različni. V mnogih primerih vzrok ni patološke narave in krvavitev mine spontano, kot majhna ranica, ki je nastala med spolnim odnosom. Drugi možni vzroki so še:

– suhost nožnice, ki lahko zaradi trenja povzroči praske ali rane

– uporaba peroralnih kontraceptivov, ki spreminjajo ženski hormonski cikel. Hormoni pomembno vplivajo na hidratacijo nožnice.

– spolno prenosljive okužbe nožnice, glivične ali bakterijske. Redno hodite na ginekološke preglede, da to možnost izključite ali, če jo imate, pravočasno in primerno zdravite. Okužbe so veliko pogostejše, kot si običajno mislimo in ni nujno, da so spolno prenosljive. Večina žensk se v življenju srečuje z bakterijskimi ali glivičnimi okužbami nožnice, tudi zaradi padca imunskega sistema.

Patološka krvavitev

Seveda ima lahko postkoitalna krvavitev resnejše vzroke. Čeprav to ni tako pogost primer, lahko krvavitev povzročijo polipi endometrija, miomi maternice ali celo rak materničnega vratu. To je seveda najnevarnejši vzrok za postocitalne krvavitve, vendar se je incidenca te bolezni v zadnjih letih na srečo zmanjšala, ker ženske redneje opravljajo ginekološke preglede.

Kako jo diagnosticirati

Vzroki za postkoitalno krvavitev so lahko od preproste suhosti nožnice do najhujše bolezni, kot je rak materničnega vratu. Zato je izredno pomembno, da se pravilno postavi diagnoza vzroka krvavitve. Najprej je treba razumeti, ali je krvavitev postkoitalna ali ne, in jo ločiti od menstrualne krvavitve. Prav tako je pomembno preveriti, ali obstajajo rane na nožnici, ki lahko povzročijo krvavitev. Ginekolog bo opravil vaginalni pregled in verjetno odvzel bris za papa test, saj lahko s tem izključi morebitne okužbe ali raka. Da bi bila diagnoza pravilna, je pomembno, da zdravniku dobro in natančno razložite celotno situacijo ter navedete druge bolezni, za katerimi morda trpite ali zdravila, ki jih jemljete.

Foto: AntonioGuillem/GettyImages/Istockphoto

Foto: JH Medicine

Foto: ReproductiveScienceCenter

Foto: HealthGrades

Objavi Komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*