Življenje in Potovanje

Kaj smo se naučili od Meghan in Harryja? Psihologi odkrivajo, kako se spoprijeti s strupenimi odnosi v družini

Med bombastičnim intervjujem z Oprah Winfrey sta Meghan Markle in princ Harry razkrila, da sta bila ujeta v toksični situaciji, ta fraza se uporablja za slabe medosebne odnose in čustveno zlorabo, zelo pogosto gre prav za družinske odnose.

Čeprav je besede “strupena družina” mogoče uporabiti v številnih situacijah, psihologi poudarjajo, da je prepoznavanje slabih družinskih odnosov in njihovega vpliva, velik korak, še večji pa zapustiti tako okolje in se soočiti s tem, tudi spregovoriti, kot sta to storila Meghan in Harry. Strokovnjaki pravijo, da je to izjemno težek, a pomemben korak, ki pomeni začetek čustvenega okrevanja.

Strupeni družinski odnosi so pogosti, včasih celo dolgo traja, da jih povsem zaznamo, saj gre poleg nadzora tudi za čustveno manipulacijo. Tudi vi se lahko umaknete iz takšnega okolja, vedno obstaja izbira.

Poudariti je treba, da psihologi pravijo, da ni točnega ali napačnega načina reševanja toksičnih družinskih situacij. Vsaka izkušnja je drugačna in narediti morate vse, kar je najboljše za vaše duševno zdravje. Psihologi pravijo, da je treba najprej postaviti meje.

Postavite meje in jih uveljavite.

Postavitev meja je pomemben prvi korak pri ohranjanju vaše notranje integritete. Ko toksični družinski član poskuša preseči vaše meje, ga morate preprosto ustaviti z ne. Največkrat je to težko, ampak pomislite na nadaljevanje, če se ne boste postavili zase.

Edini način za mirno življenje in ohranjanje zdrave pameti je, da sebi dovolite, da prosite za spoštovanje vaših meja. Seveda je to veliko lažje reči kot narediti, a je nujno potrebno.  

Če ste prišli do točke, ko je prekinitev za vas najbolj zdrava možnost je to v redu, saj se imate pravico zaščititi pred tistimi, ki vam povzročajo bolečino, tudi, če so to člani vaše družine.

Povsem v redu je, da nekatere ljudi prerastete, v nekaterih primerih je celo bolje, da izberete ljudi, ki jih poimenujete družina.

Foto: CBS/Ferrari/Profimedia

Foto: Jean Guy Nakars

Foto: Barbara Zandoval

Foto: Duy Pham

Objavi Komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*