Vadba in Telovadba

Zumba, vadba in ples v enem, lahko tudi od doma

Zumba je fitnes program, ki ga je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja razvil kolumbijski plesalec in koreograf Alberto “Beto” Perez. To je vadba, ki združuje aerobiko in različne vrste plesov reggaeton, hip-hop, salso, sambo, mambo, merengue in mnoge druge, spremlja pa jo energična latinoameriška glasba.

Zumba predstavlja dinamičen aerobni trening, ki pripomore h krepitvi telesa, izgubi maščobe in boljši splošni telesni pripravljenosti. Zumba vključuje celotno telo in skoraj vse skupine mišic. Po eni uri vadbe telo porabi okoli 300-600 kalorij, število pa je odvisno od starosti, spola, intenzivnosti vadbe in drugih dejavnikov. Ob redni vadbi se izboljšuje koordinacija gibov, ravnotežje, fleksibilnost, vzdržljivost in telesna drža. Vadba vpliva tudi na sproščanje endorfinov in nevrotransmitorjev, ki izboljšujejo počutje in iz telesa izločajo stresne hormone.

Ker so koreografije sestavljene iz enostavnih osnovnih korakov, ki jim je lahko slediti, je vadba primerna za vsakogar. Zahtevnost vadbe je prilagojena posameznikom, saj je kombinacije mogoče izvajati v lažjih ali težjih različicah. Beseda “zumba” v kolumbijskem slengu pomeni »gibati se hitro in se pri tem zabavati«, kar je tudi primarno vodilo vadbe.

Veliko možnosti najdete na spletu, zumba je tudi na na You tube kanalu. Vadbo na spletu organizirajo mnogi trenerji, domači in tuji, lahko se jim pridružite.  Gibanje in zabava!

Foto: OrrisaPost

Foto: Brian Finke

Foto: Fabio de Paola for the Guardian

Foto: Harvard Staff

Objavi Komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*