Hrana in Kuharija

Dobra večerja in kozarec vina, belo ali rdeče? V bistvu je zelo preprosto

Pri kuhanju večerje ali naročilu v restavraciji lahko zajecljate v trenutku, ko se morate odločiti za vrsto vina. Izbrali ste teletino izpod peke in belo ribo na posteljici blitve, pri izbiri vina se pa ustavite in ker niste sigurni lahko vse pokvarite. V bistvu je izbira zelo preprosta in si jo je enostavno zapomniti, če želite združiti združljive vrste hrane in vina.

Rdeče vino se najbolje poda k mesu, še posebej dobro k divjačini. Rdeče vino velja za težje od belega in se zato dobro poda k težjim obrokom. Napačna trditev je, da se rdeče vino lepo poda k sirom, ki jih v resnici veliko lepše spremlja belo vino. Težka hrana je edina, ki se lahko enakovredno spopade s tanini v rdečem vinu. Riba, ki ji lahko sledi  je najpogosteje tuna ali losos.

Kar zadeva belo vino, kot smo že poudarili, se dobro poda h krožniku sirov, k testeninam in rižoti. Belo meso torej purana in piščanca spremlja belo vino. Rose pa je lahko vino in se čudovito poda k plavi ribi in buzaru pa naj gre za škampe, školjke ali morske sadeže.

Foto: Istock

Foto: Timeout

Foto: Getty

Objavi Komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*