Hrana in Kuharija

Kava kot budilka, kava kot začimba, kava za lepše vrtnice. Poznate vse kavne skrivnosti?

Okus kave zgodaj zjutraj je zagotovo eden vaših najljubših načinov prebujanja. Pitje kave po kosilu ali ko ste utrujeni sta le dva od mnogih ritualov pitja kave.

Toda ali ste vedeli, da s pitjem kave porabite le majhen del tistega, za kar jo lahko uporabite? Da, kava ni nujno le pijača v skodelici. Čeprav je kava lahko hladna ali vroča, kava z mlekom ali brez, kava z jajcem ali alkoholom, ste kdaj poskusili začiniti meso s kavo pred praženjem? Ste že poskusili kavno sladico? Kavo lahko na veliko načinov uporabite tudi zunaj vaše kuhinje.

Poglejmo majhne kavne skrivnosti, za katere zagotovo še niste slišali. Preizkusite nekaj teh različnih načinov uporabe kave.

Kava je lahko osvežilec zraka

Zahvaljujoč močnejšemu vonju lahko kavo uporabljamo za vpijanje neprijetnih vonjav doma. Naj bo to omara, shramba ali hladilnik, kavo lahko postavite kamorkoli. Najenostavnejše in najcenejše to naredite s turško kavo.

Poskusite marinirati meso s kavo. Seveda morate za to uporabiti sveže mleto kavo in dobili boste zelo nenavadno okusno meso, polnega okusa. Kavo lahko dodate tudi med pripravo svinjskih reber, lahko jo zmešate v sol, mesu bo dala bolj poln in grenak okus.

Čas je za sladico.  Najbolj znana sladica s kavo je zagotovo tiramisu.  Poskusite pripraviti brownie s kavo. Nekaj čokolade nadomestite s kavo.

Kava je odlična za popolne vrtnice. Sanjate o bujnem grmu, zalijte jih s kavo. Prava kislost, dušik za boljšo rast in privabljanje črvov, ki bodo lepo rahljali  zemljo medtem, ko bo škodljivce in bakterije vonj po kavi odgnal.

Če bi radi odgnali tudi mravlje iz stanovanja pa v manjši kozarec ali posodico dajte kavno usedlino in postavite nekam v kot, pod omarico in naj deluje.

Foto: Mike Kenneally

Foto: Gian Cescon

Foto: Katie Moseman

Foto: Joyce McCown

Objavi Komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*