Poprova meta nepogrešljiva pri odpravljanju glavobola in migrene, kapljica mete v izparilniku ali v baznem olju, ki ga vtrete v senca bo pomirila napad migrene. Uporablja se tudi za zdravljenje vnetnih stanj sklepov in mišic zaradi hladilnega učinka, za zdravljenje živčne izčrpanosti in splošne izčrpanosti kot posledice dolgotrajne bolezni. Uporablja se tudi pri prebavnih motnjah in v pripravkih za nego ustne votline.

Vendar previdno, manj je več, saj majhni odmerki pomirjajo, večji pa spodbujajo in tako povzročajo nelagodje.

Uporaba je enostavna, zlato pravilo pa se glasi: nikakor naenkrat velika doza.

Uporaba v izparilniku, priporočeno je do 12 kapljic v vodo v izparilniku, ki ga imate nekje v prostoru vendar začnite z manj in počasi stopnjujte.

Pri inhalaciji je potrebno zelo nežno in počasi, kar pomeni, da stopnjujete število kapljic eteričnega olja.

Inhalacija z vodno paro:

posodo s približno 500mL vode zavremo in dodamo:

1-2 kapljici eteričnega olja, inhaliramo eno minuto.
Dodamo še 1-2 kapljici in spet inhaliramo eno minuto.
Nadaljujemo na ta način (1-2 kapljici po eno minuto inhalacije), skupaj lahko 5-15 kapljic vendar naj inhalacija skupaj ne bo daljša od deset minut in še enkrat, manj je več!

Pri takšni inhalaciji je treba paziti na postopno dodajanje eteričnih olj. Če takoj dodamo celo količino bo koncentracija eteričnega olja velika in lahko pride do reakcije, solzenja oči in neprijetnega občutka pri inhaliranju.

Za pripravek olja za masažo senc in tilnika pa uporabite hladno stiskano olje npr. mandjevo, lešnikovo ali kakšno drugo naravno in hitro vpojno olje in v 20 ml nakapljajte 20 kapljic eteričnega olja, zmešajte in nežno vmasirajte na predel senc in tilnika. Nikoli ne nanašajte čistega eteričnega olja direktno na kožo ali kakšen drug del telesa, pripravite si mešanico z oljem kot je napisano.

Opozorilo: eterično olje poprove mete zvišuje krvni pritisk zato ni primerno za uporabo za ljudi z visokim pritiskom, uporaba se odsvetuje tudi za nosečnice in otroke

foto. Ivan Aleksić
foto: Anh Nguyen
foto: Esima1311
foto: Aromatica Slovenija