Hrana in Kuharija

Kruh, dober kot kruh, tokrat ajdin brez glutena!

Več vrst poznamo, izbiramo lahko med različnimi mokami in načini peke. Nekateri lahko uživajo le kruh brez glutena, včasih je bilo to težko, saj ni bilo moč dobiti sestavin, kaj šele tak kruh v trgovini, pekarni. Zdaj je na srečo vse drugače. A vendar, še lepše diši, če je domač.

Bi poskusili sami speči tak kruh? Ajdov kruh brez glutena.
Potrebujete pravo moko, po možnosti sveže mleto kot je Mok’ca moka.

125g ajdove moke (iz hladno luščene ajde)
125g riževe moke (iz rjavega riža)
3 čajne žličke psylliuma
1 čajna žlička vinskega kamna
1/2 čajna žličke xanthan gumi
1 čajna žlička soli
4 žlice olja
250ml tople vode

Suhe sestavine dajte v skledo, dobro jih premešajte, nato dodajte olje in vodo ter z žlico zmešajte v gladko zmes. Na pekač dajte peki papir, pripravljeno zmes stresite na sredino ter z žlico oblikujte majhen hlebček. Pekač dajte v hladno pečico in temperaturo nastavite na 240°C (zgoraj spodaj ali pa samo ventilator) ter pecite približno 1 uro oziroma dokler ni skorjica temno rjavo zapečena.

Pri pripravi takšnega kruha je pomembna moka, kot že rečeno. Paziti morate na temperaturo pečice, lahko so manjša odstopanja glede pečic, da ne bo skorja že rjava, notranjost pa surova. Vaja dela mojstra!

foto: Urša Mravlje
foto: Nadya Spetnitskaya
foto: Mok’ca
foto: Mok’ca

Objavi Komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*