Lepota in Dobro Počutje

Korenje za čudovito polt in dober vid!

Korenje je največkrat na mizi, vendar ima izjemne učinke tudi pri negi kože ali las. Od vse zelenjave prav korenje vsebuje največ betakarotena in veliko pektina in nasploh velja za izredno zdravo zelenjavo, zato je prav, da to tudi izkoriščamo.

Danes je korenje sestavina številnih jedi. Prispeva jim barvo, sočnost, okus ter številna koristna hranila. Korenje odlikuje poleg dobrega okusa visoka hranilna vrednost. Njegovo oranžno barvo prispevajo karoteni. Nekoč so mislili, da telesu koristijo le s tem, da se pretvorijo v vitamin A, vendar danes vemo, da živila, bogata s karotenoidi, na še več načinov koristijo zdravju, predvsem kot antioksidanti.

Korenje za kožo in vid. Korenje je bogat vir karotenov, med katerimi je najpomembnejši beta-karoten. Karoteni so barvila (pigmenti), ki dajejo sadju in zelenjavi večino oranžne, rdeče in rumene barve. Močneje obarvano korenje vsebuje več beta-karotena, ki se šele v našem telesu pretvori v vitamin A, ki je med drugim pomemben za: lep in zdrav videz kože ter las in dober vid.

Macerat korenja je odličen za pripravo kože na sonce, za zaščito in nego kože pred sončenjem in po njem, saj zaradi visoke vsebnosti karotena zmanjšuje možnost poškodbe kože zaradi UV-žarkov. Za lepo porjavelost in naravno negovano kožo je priporočljivo, da se namažete vsak dan, saj bo tako koža že prej zaščitena. Vsekakor ga lahko tudi pred sončenjem uporabite kot podlago pred nanosom zaščitnega faktorja.

Oranžno zlati korenjev macerat izvrstno ščiti in neguje kožo zaradi vsebnosti antioksidanta – karotenoida, ki varuje kožo pred prostimi radikali pri izpostavljanju UV-žarkom. Korenjev macerat neguje in pospešuje temnenje oziroma porjavelost in daje koži lep ten. Dobro ščiti tudi lase, tako da si z njim lahko zaščitite tudi lase in lasišče. Naoljene dlani in prste potegnite po laseh, hvaležni bodo. Če boste vztrajno pili naraven, 100-odstotni korenčkov sok, boste še dodatno poskrbeli za zdravje in kožo.

foto: Farrinni
foto: Beth Macdonald
foto: Camille Brodard
foto: resa Cahya

Objavi Komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*