Da je krompir zdrav, a usoden za vitko linijo, je pogosto, a povsem napačno mnenje. Dejstvo je, da je krompir bogat s škrobom (18%), ki je glavni vir ogljikovih hidratov, vendar je v svoji naravni obliki (brez dodatkov) popolnoma brez holesterola. Kar naredi krompir hiperkalorično jed je način njegove priprave in uporaba maščobnih dodatkov in začimb: 10 dag ocvrtega krompirja vsebuje 188 kcal ali celo 537 kcal, kar zadeva slani čips. Nasprotno, 10 dag kuhanega krompirja z malo soli ima komaj 71 kcal, medtem ko na primer enaka količina belega kruha vsebuje kar 260 kcal. Toda krompir za razliko od kruha vsebuje veliko vitaminov skupine B (ki jih v rafinirani moki iz katere je običajno narejen bel kruh, skorajda ni) in od 15 do 25 mg vitamina C na 10 dag, zato je npr. v nordijski kuhinji krompir eden glavnih virov vitamina C. Kalij pa je odličen zaveznik proti hipertenziji.

Kuhan krompir, krompir v pečici, krompir v oblicah! Imejte krompir in vitko linijo.

foto: Jeshoots
foto: Nathan Dumlao