Hrana in Kuharija

Limona, sladkor, alkohol. Limoncello!

Limona, sladkor in alkohol, limonin liker bolje poznan kot limoncello. V Italiji je lahko aperitiv, digestiv ali pa kar sladica. Limocello je v Italiji vedno ohlajen, lahko pride na mizo direktno iz zamrzovalnika.

Recept:

  • 6 limon
  • 300 g sladkorja
  • 0,5 l 95-odstotnega alkohola
  • 0,5 l vode

Limone naj bodo neškropljene, poiščite domače ali eko pa vendar jih dobro operite in kar se da tanko obrežite lupino. Odrežite le rumeni del lupine, saj beli del povzroča grenak okus sicer pa po želji, nekaterim paše tudi ta malo grenak okus. Lupine dajte v alkohol in prelijte z vodo, stekleno posodo dobro zaprite. Posoda z alkoholom naj približno 14 dni stoji v temnem prostoru. Sirup pripravite tako, da zmešate vodo s sladkorjem in počasi segrevate, naj se sladkor stopi. Sirup dodajte v alkoholno mešanico, ki ste ji odstranili vse limonine lupine. Limoncello nalijte v steklenice in dajte v hladilnik.

Ta specialiteta prihaja iz južne Italije, legenda pa pravi, da je bila avtorica pijače navadna ženska Marija Antonia Farache. Leta 1900 je bila letina zelo bogata in skrbelo jo je, da bo šlo kaj v nič. Alkohol je prelila čez sadje in pustila. Ko so čez čas to poskusili so bili ona in njeni izjemno navdušeni, slava o tej pijači se je hitro razširila. Od takrat so lastniki citrusovega nasada pripravljali to pijačo, ohranili so sadeže in sebi ustvarili nekakšno vitaminsko razvado.

foto: Roberto Patti
foto: Ildar Garifulli

Objavi Komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*